Datum: 25/03/2025
Tijd: 19:00 - 22:00
Locatie: Dienstencentrum 17dorpen, Ghesquièrestraat, Deinze
Archiefbegeleiding

Vastzitten in je stamboom: FV Deinze wil je helpen !

Het overkomt je ineens. Plotseling kun je geen letter meer op papier of op je scherm zetten. Het blijft letterlijk wit voor je ogen. Iets dergelijks kun je ook tijdens stamboomonderzoek ervaren. Je zit dan letterlijk vast in je stamboom. Ik weet niet of er een naam voor bestaat, maar genea block lijkt me duidelijk aan te geven waarover het gaat: vastzitten in je stamboom.

Op dinsdag 25 maart 2025 om 19.00 uur organiseert FV Deinze, in het bijzonder voor zij die in 2024 een cursus Familiekunde hebben gevolgd in Deurle (een organisatie van Erfgoed Deurle) een avond om jullie vooruit te helpen met als titel “Dood spoor”. Om concrete antwoorden te kunnen geven, wordt hen gevraagd hun specifieke problemen ten laatste op 01 februari 2025 per mail aan info@familiekundedeinze.be te signaleren.

Deze avond gaat door het Dienstencentrum 17dorpen, Ghesquierestraat te Deinze.

Is dit een nachtmerrie?

Vastzitten in je stamboom lijkt de nachtmerrie van iedere genealoog. Wie het overkomt, denkt vaak alleen op de wereld te zijn. Niets is minder waar. Het overkomt iedereen wel eens. Bij sommigen onder ons gebeurt het al bijna onmiddellijk. In dat geval lijkt het wel of je voorouders geen enkel spoor hebben nagelaten. Alle roze en blauwe vakjes van de stamboomsite blijven dan, al naargelang het platform dat je gebruikt, wit. Dat is in de meeste gevallen niet aan de orde. Het komt vaker voor dat je pas na het terugvinden van enkele generaties het spoor bijster raakt.

Vastzitten? Hoe kan dat?

In eerste instantie lijkt het bijna niet mogelijk. Van zodra je familieleden aan welke stamboomsite dan ook toevoegt, krijg je het gevoel dat je niets dan ontdekkingen doet. In deze eerste fase krijg je vaak het idee dat er geen einde komt aan de vloed aan informatie over je voorouders. Dat bedoel ik letterlijk. Het was namelijk ook mijn ervaring. Soms kon ik, zeker in het begin van een genealogische zoektocht, tussen de bomen het bos niet meer zien. Met andere woorden: vaak gaf ik te veel aandacht aan details en verloor daardoor het grotere geheel, de structuur, uit het oog.

 Vastzitten door onzorgvuldigheden

Het gevolg van mijn eerste, veelal warhoofdige werkwijze, was dat mijn stamboom vol met vele kleine foutjes zat. In eerste instantie schrok ik daar een beetje van. Van nature ben ik vrij zorgvuldig met het overnemen van gegevens. De fout die ik als beginneling maakte was vrij eenvoudig. Ik ging er namelijk vanuit dat iedereen even zorgvuldig werkt. Niets is minder waar. Als gevolg daarvan vertoonde mijn stamboom onverklaarbare dubbele personen en wat aparte zijtakken. Net zoals bij een echte boom was snoeien dan ook de boodschap. Je wil niet meemaken dat iemand tegelijk zowel zijn vader als zijn grootvader is. Net zoals in een park of in een tuin ga je dan overtollige scheuten eraf halen.

Documenten brengen raad!

Wat de smart matches je ook zeggen, vaak is het beter om achter de documenten te gaan. Dit kun je tegenwoordig grotendeels online. Er bestaan diverse archiefsites waar je gratis of tegen een zeer democratische prijs toegang krijgt tot digitale versies van echte documenten. Het is mijn ervaring dat enkel echte documenten je de juiste informatie over je voorouders kunnen verschaffen.

Vastzitten in je stamboom door documenten lezen?

Nu kan ik je je horen afvragen of het ontcijferen van oude documenten niet tot problemen leidt. Laat mij je geruststellen. Vaak is dit niet het geval. Vele handgeschreven documenten vertonen verrassend veel gelijkenis met het handschrift zoals het vandaag wordt aangeleerd op school. Zoals voor veel onderwerpen geldt echter dat het moeilijker is om aansluiting te vinden bij ons modern alfabet naarmate je verder teruggaat in de tijd.Indien dat het geval is, kan een artikel over paleografie je hierbij helpen. Veelal geven originele documenten uitsluitsel over de identiteit van een persoon. Dit is iets wat bij het matchen van individuen uit andere stambomen minder het geval is. Het is niet omdat iemand dezelfde naam draagt dat het om dezelfde persoon gaat. Op documenten vind je in de meestal precieze datums en plaatsnamen terug die je op weg kunnen helpen, waardoor vastzitten in je stamboom verleden tijd kan zijn.

Blijf kalm: dit is geen ramp!

Even niet verder kunnen met je stamboomonderzoek hoeft niet meteen een ramp te betekenen. Vaak kun je de tijd nemen om de gegevens die je wel hebt op hun juistheid te controleren. Dit kan, zoals hierboven al aangegeven, door middel van je gegevens met documenten te vergelijken. Je hoeft daar tegenwoordig zelfs niet het huis uit. Vele archieven staan online en een aantal stamboomsites beschikt over indrukwekkende verzamelingen documenten die je gratis kunt raadplegen. Zo kom je allicht meer te weten en kun je aan de hand van officiële bronnen nagaan of je ontdekkingen kloppen of niet. Soms vind je op oude documenten ontbrekende voorouders terug en raakt je stamboom zo uit het slop.

(bron: Vastzitten in je stamboom, wat nu gedaan? | Denise Hendrikx (yory.nl)